EEN BEELD ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN

blog, een beeld zegt meer dan duizend woorden, egg to human, hetty hurkmans

Kent u ze nog? De bordjes Aap - Noot - Mies - etc. Reuze vond ik dat! De plaatjes gingen al gauw voor eeuwig in je geheugen zitten. Eigenlijk  groeien we allemaal op met beeldtaal.

Anno 2021 zijn deze bordjes al lang vervangen door smartphones en tablets; kinderen blijven altijd nog vele malen beter leren door middel van  afbeeldingen. Beeldtaal is gewoonweg een krachtig communicatiemiddel. Heel anders dan taal die aangeleerd is. Je eigen waarneming van lijnen, vormen en kleuren vertellen je waar je naar kijkt. 

Alhoewel? Heden ten dage valt het echter nog niet mee om de beelden te ontrafelen. Vele beelden zijn bijvoorbeeld flink gephotoshopt of streven nepnieuws na.

Hoe verder we van het werkelijke beeld afwijken, hoe ingewikkelder het wordt om het beeld te ontrafelen. Dat blijkt wel als we onder andere naar (conceptuele) kunst kijken. Een veel gehoorde opmerkingen (die ik in ieder geval zeer regelmatig hoor) is dat iemand er geen bal van snapt. Men heeft er een lap tekst bij nodig om er überhaupt iets van te brouwen. 

Maar eerlijk gezegd, in feite zijn alle gecreëerde beelden nep! Zelfs een foto! Hoe dan? Nou, gewoon…, een foto is sowieso een platte  aftekening van bijvoorbeeld een landschap. 

Het toffe hiervan is dat je vrij bent om er je eigen verhaal van te maken. Laat je leiden door wat je ziet c.q. ervaart, en laat het je eigen fantasie (verhaal) zijn of worden! Oftewel laat anno 2021 gewoon de beelden voor zichzelf spreken!  

© Hetty Hurkmans
EGG to HUMAN
2018